BLOG

Uw executeur

  • Thomas Janus

Zuivere aanvaarding?

Bijgewerkt op: 13 nov 2018


Een erfgenaam belde mij lichtelijk in paniek op. Haar moeder was overleden. Ze woonde in haar eentje in een huurhuis en om de huur niet te lang te laten doorlopen hadden de kinderen de woning leeggehaald. Alle spullen zijn opgeslagen en de administratie is veiliggesteld. Moeder bleek nog een schuld te hebben bij de Belastingdienst. De erfgenaam had gehoord dat nu ze de woning hadden leeggehaald, de kinderen de schuld uit eigen portemonnee dienen te betalen. Is daar nog iets aan te doen, vroeg ze mij.


Met een zuivere aanvaarding van de nalatenschap draai je op voor de schulden van de overledene. En is er sprake van een negatieve nalatenschap waarbij de schulden groter zijn dan de bezittingen, dien je de schulden uit eigen vermogen te betalen. Zuiver aanvaarden kan ook door je als zodanig te gedragen, vertelde ik de erfgenaam.

Door de nalatenschap beneficiair te aanvaarden voorkom je dat je uit eigen vermogen schulden uit de nalatenschap moet betalen.


Ik kon de erfgenaam geruststellen. In 2016 is de wet aangepast. Er is een nieuwe bepaling opgenomen die moet voorkomen dat erfgenamen onbewust een nalatenschap zuiver aanvaarden. Door hun handelingen is de Belastingdienst als schuldeiser niet benadeeld. De erfgenamen kunnen de nalatenschap nog beneficiair aanvaarden door het afleggen van een verklaring bij de rechtbank.


26 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Ruzie om erfenis

Steeds vaker worden wij ingeschakeld wanneer er sprake is van ruzie tussen erfgenamen. Vorige week nog belde een erfgenaam mij met de vraag of ik haar wilde bijstaan in de afwikkeling van een erfenis.

Erfgenaam schakelt advocaat in

Een erfgenaam/executeur nam contact met mij op. Ze klonk bijzonder nerveus aan de telefoon. Haar moeder was als laatste van haar beide ouders overleden. Op verzoek van haar moeder had zij zich bereid

UW EXECUTEUR

Testamentair bewind (I) Vanmiddag heb ik een gesprek afgerond met twee inmiddels meerderjarige kinderen. Ik ben al vijf jaar hun testamentair bewindvoerder. De moeder van de beide kinderen was geschei