BLOG

Uw executeur

  • Thomas Janus

UW EXECUTEUR

Testamentair bewind (I)


Vanmiddag heb ik een gesprek afgerond met twee inmiddels meerderjarige kinderen. Ik ben al vijf jaar hun testamentair bewindvoerder. De moeder van de beide kinderen was gescheiden en had hen in haar testament tot erfgenaam benoemd. Ze wilde de kinderen behoeden voor een onbesuisde besteding van de erfenis, indien ze zou overlijden. Een testamentair bewindvoerder kan hierin een belangrijke rol spelen. Vraag was wie deze rol op zich zou kunnen nemen. De vader van de kinderen kwam vanwege de scheiding niet in aanmerking. Na enkele gesprekken heeft ze mij gevraagd de functie op mij te nemen. Een verzoek waarin ik heb toegestemd.


In mijn rol van testamentair bewindvoerder begeleid ik de kinderen naar financiële volwassenheid. Ik doe dit totdat elk van hen de in het testament vastgelegde leeftijd heeft bereikt. De moeder zou dit zelf voor haar rekening hebben genomen ware het niet dat zij is overleden. Regelmatig voer ik gesprekken met de kinderen over financiële kwesties, zoals de maandelijkse toelage die zij ontvangen uit het onder bewind gestelde vermogen. In de gesprekken probeer ik hen mee te nemen om (be)grip te krijgen in de waarde van geld. De gesprekken gaan ook over het verloop van de studie, de sport en hun gedachten over later. Mijn werkzaamheden zijn professioneel maar de daaruit voortvloeiende contacten zijn zeer waardevol. Je bouwt echt een persoonlijke band op.

78 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Ruzie om erfenis

Steeds vaker worden wij ingeschakeld wanneer er sprake is van ruzie tussen erfgenamen. Vorige week nog belde een erfgenaam mij met de vraag of ik haar wilde bijstaan in de afwikkeling van een erfenis.

Erfgenaam schakelt advocaat in

Een erfgenaam/executeur nam contact met mij op. Ze klonk bijzonder nerveus aan de telefoon. Haar moeder was als laatste van haar beide ouders overleden. Op verzoek van haar moeder had zij zich bereid

Boedelnotaris niet nodig

Met de woorden “een boedelnotaris is niet verplicht om de nalatenschap af te wikkelen”, vatte ik het telefoongesprek met een erfgenaam nog kort en bondig eens samen. De executeur is de sleutelfiguur g