BLOG

Uw executeur

  • Thomas Janus

Erfgenaam schakelt advocaat in

Een erfgenaam/executeur nam contact met mij op. Ze klonk bijzonder nerveus aan de telefoon. Haar moeder was als laatste van haar beide ouders overleden. Op verzoek van haar moeder had zij zich bereid verklaard om executeur te zijn. Nu het zover was, bleek het toch lastiger dan gedacht. Vader was al meer dan twintig jaar geleden overleden en hoe zijn nalatenschap was afgewikkeld, was vooralsnog niet duidelijk. Eén van de zussen was al eerder overleden en haar kinderen waren erfgenaam in de nalatenschap van oma. Eén van deze kleinkinderen had een advocaat ingeschakeld. Dit kleinkind vond dat het allemaal wel erg lang duurde en al die tijd maar niets hoorde. Ik stelde voor om op korte termijn een afspraak te maken waarin we samen de zaken doornemen en een reactie richting de advocaat opstellen.


Gewapend met diverse ordners kwam de erfgenaam/executeur naar het gesprek. Tijdens het gesprek heb ik mij beperkt tot het geruststellen van mijn gesprekspartner en heb ik aangegeven wat in dit stadium van de afwikkeling de meeste prioriteit heeft en welke zaken kunnen wachten. Belangrijk is om de andere erfgenamen mee te nemen in het proces. Ook als er zaken nog uitgezocht moeten worden, zoals de afwikkeling van de nalatenschap van vader, is het goed om dit te laten weten. Ik heb haar voorgesteld om de communicatie met de advocaat voor mijn rekening te nemen. “Zou je dat willen doen?”, sprak ze al vragend naar me uit. “Natuurlijk”, antwoordde ik. Opgelucht zakte ze terug in haar stoel.

111 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Ruzie om erfenis

Steeds vaker worden wij ingeschakeld wanneer er sprake is van ruzie tussen erfgenamen. Vorige week nog belde een erfgenaam mij met de vraag of ik haar wilde bijstaan in de afwikkeling van een erfenis.

UW EXECUTEUR

Testamentair bewind (I) Vanmiddag heb ik een gesprek afgerond met twee inmiddels meerderjarige kinderen. Ik ben al vijf jaar hun testamentair bewindvoerder. De moeder van de beide kinderen was geschei

Boedelnotaris niet nodig

Met de woorden “een boedelnotaris is niet verplicht om de nalatenschap af te wikkelen”, vatte ik het telefoongesprek met een erfgenaam nog kort en bondig eens samen. De executeur is de sleutelfiguur g